PlayStation IV ...                             detalii

KINECT
SONIC FREE RIDERS
THE AVENGERS
- BATTLE FOR EARTH
KINECT SPORTS
- ULTIMATE COLLECTION
KINECT ADVENTURES
KINECT JOY RIDE
DANCE CENTRAL 3
STAR WARS
MOTION SPORTS ADRENALINE
MOTION SPORTS
- PLAY FOR REAL

CLASIC
MINECRAFT
FIFA 16
GRAND THEFT AUTO V
NEED FOR SPEED
- MOST WANTED 2
TOM CLANCY'S
- GHOST RECON COMPILATION
RISE OF THE GUARDIANS
WATCH DOGS
LEGO - STAR WARS
- THE COMPLETE SAGA
RANGO
CARS 2
BATTLEFIELD 3
HALO 4
CALL OF DUTY 3
NAIL'D
SPLIT SECOND VELOCITY
FIFA 15
PES 2013
- PRO EVOLUTION SOCCER
NBA 2K11
NBA 2K13
NEED FOR SPEED
- MOST WANTED
NEED FOR SPEED
- HOT PURSUIT
NEED FOR SPEED
- SHIFT 2 UNLEASHED
FORZA MOTORPORT 2
FORZA MOTORPORT 3
FORZA MOTORSPORT 4
FORZA HORIZON
TDU 2
- TEST DRIVE UNLIMITED
MOTOGP 10/11
MOTOGP 09/10
DRAGON BALL 2
- RACING BLAST
SBK 2011
- SUPERBIKE WORLD CHAMPIONSHIP
BURNOUT
- REVENGE
PGR 4
- PROJECT GOTHAM RACING
DIRT SHOWDOWN
MEDAL OF HONOR
ENEMY TERRITORY
- QUAKE WARS
DUKE NUKEM FOREVER
CLASH OF THE TITANS
TOM CLANCY'S
- HAWX 2
CRYSIS 3FIFA 16
FIFA 14
FIFA 13
GRAND THEFT AUTO IV
ANGRY BIRDS TRILOGY
THE AMAZING SPIDER MAN
TOY STORY 3
RAYMAN
- LEGENDS
BRAVE
ASSASSIN'S CREED II
BATMAN
- ARKHAM CITY
TRANSFORMER DEVASTATION
FORMULA 1 / 2012
NEED FOR SPEED
- MOST WANTED
NBA 2K13
AVATAR
JUST DANCE 2018
JUST DANCE 2017
JUST DANCE 2016
WII SPORTS
WII SPORTS RESORT
GAME PARTY 3
SHAUN WHITE SNOWBORDING
WE LOVE GOLF
WIIPLAY MOTION
DANCE PARTY
- CLUB HITS
SUPER TRUCK RACER
GREEN LANTERN
- RISE OF THE MANHUNTERS
SPRINT CARS
FIFA 11
U-DRAW STUDIO
WACKY WORLDOF SPORTS
FLING SMASH
CRASH CAR RACER
KART RACER
TRACKMANIA
FERRARI CHALLENGE DELUXE
DRIVER
- SAN FRANCISCO
101 PARTY MEGAMIX IN 1 SPORTS
ALL STAR CHEERLEADER
DANCEDANCE REVOLUTION
- HOTTEST PARTY 4
HANNAH MONTANA
- SPOTLIGHT WORLD TOUR
ZUMBA FITNESS     Lumea jocurilor pe console


     Jocurile video sunt clasificate in functie de genul lor. Cu toate ca nu exista un criteriu universal acceptat, clasificarea jocurilor nu este intotdeauna consistenta sau schematica si cateodata arbitrata, depinzand de surse. In randurile ce urmeaza va vom prezenta o scurta descriere a celor mai intalnite genuri de jocuri video, insotite si de cateva exemple.

     Marile companii creatoare de jocuri au produs numeroase jocuri care se inscriu in mai multe categorii intrucat acestea prezinta o tematica complexa ce imbina creatia cu aventura si actiunea. Din ce in ce mai multe jocuri sunt create in zilele noastre pe fundamentul unei tematici diversificate sau a unor motive multiple care determina tema lor. Astfel, jocurile pe console se clasifica in: jocuri de actiune, jocuri tip Stealth-based, jocuri de aventura, jocuri First person shooter, jocuri Role playing game, jocuri Real time strategy, jocuri Massive multiplayer online, Browser games, jocuri de tip Simulator sau jocuri Hibrid. Clasificarea fiind realizata, este necesara si o descriere a acestor categorii pentru ca fiecare dintre voi sa inteleaga ce cuprind aceste genuri si sa va ajutam totodata sa va dati seama de categoria in care va incadrati voi, de jocurile care se potrivesc cel mai bine gustului vostru.

     Vom incepe cu prima categorie enuntata de noi si anume jocurile de actiune. Un joc video de actiune este in principiu un joc in care jucatorul se foloseste de reflexe mai mult sau mai putin bune pentru a trece de anumite obstacole, capcane, etc, dar in care se pune accent pe lupte spectaculoase cu multi oponenti in acelasi timp, de exemplu: Halo 4 sau Medal of Honor. Cea de-a doua categorie despre care am vorbit in randurile precedente este cea a jocurilor de genul Stealth-based. Un joc stealth-based este un joc video in care se pune accent pe capacitatea jucatorului de a se furisa nevazut pe langa oponenti pentru a duce la capat un anume obiectiv. Avest gen de jocuri necesita atentie la detaliu, spirit de observatie si rabdare, de exemplu: Battlefield 3 sau Assassins Creed.

     A treia categorie este cea a jocurilor de aventura. Un joc de aventura este un joc video ce se bazeaza pe rezolvarea diverselor puzzle-uri de catre un jucator. Acest gen de jocuri este caracterizat de o poveste ingenioasa, de o calitate superioara si de obstacole ce solicita frecvent inteligenta jucatorului, de exemplu: Supreme comander sau Star Wars. Urmeaza categoria First person shooter care se prescurteaza FPS si reprezinta un derivat al genului action in care jucatorul urmareste cursul actiunii din perspectiva persoanei I. Un alt element ce caracterizeaza genul FPS este faptul ca jocurile ce fac parte din aceasta categorie prezinta jucatorului un arsenal format din diverse arme de foc, de exemplu: Crysis 3 Hunter Edition sau Ghost Recon.

     Urmatoarea categorie se numeste Role playing game sau prescurtat RPG. Acest gen este urmasul direct al genului hibrid, action-adventure. La fel ca si genul adventure, RPG este caracterizat de o poveste bine dezvoltata si superioara calitativ, puzzle-uri dar si de elemente ale genului action, cum ar fi violenta si lupte. Ceea ce il deosebeste de descendentul sau, hibridul action-adventure, este un sistem avansat de evolutie a personajului, in care personajul capata experienta in urma luptelor sau indeplinirii obiectivelor, care este apoi folosita in dezvoltarea anumitor abilitati de diverse tipuri. Intr-un RPG mai sunt prezente si asa-numitele quest-uri, misiuni primite de la alte personaje, ce au diverse obiective si diverse modalitati de rezolvare, care rezulta de obicei cu o recompensa in bani, obiecte, sau experienta. De asemenea, este important de stiut ca majoritatea RPG-urilor sunt plasate in universuri fantasy medievale, dar acest lucru nu este un criteriu ce caracterizeaza genul, de exemplu: Clash of the titans, Diablo, Oblivion sau Mass Effect.

     Categoria pe care o vom descrie in randurile urmatoare se numeste Real time strategy si impreuna cu Turn based strategy, formeaza genul jocurilor de strategie. In cadrul jocurilor de strategie jucatorul este pus in situatia de a conduce o factiune sau un grup de unitati spre indeplinirea anumitor obiective, de obicei distrugerea bazei inamice sau capturarea unui punct strategic. Ceea ce deosebeste cele 2 genuri este gameplay-ul. In timp ce intr-un RTS actiunea se petrece in timp real, intr-un TBS fiecare dintre oponenti isi asteapta randul pentru a desfasura urmatoarea actiune, iar gameplay-ul se aseamana cu un joc de sah, fiecare oponent muta pe rand si are un numar limitat de actiuni pe tura. Este de mentionat si faptul ca exista si hibrizi intre cele 2 genuri. Jocuri care se inscriu in aceasta categorie sunt: Assassins Creed, Crysis sau Battlefield 3 .

     Massive multiplayer online reprezinta o categorie la care participa un numar mare de jucatori. MMO-urile pot fi mai multe genuri de jocuri, cum ar fi RPG sau FPS, de exemplu: Clash Of The Titans sau Tekken 6 . Penultima categorie poarta numele de Simulator si asa cum sugereaza denumirea, simuleaza o actiune sau situatie reala sau imaginara. Avem astfel simulatoare sportive, simulatoare auto, city-building si diverse alte sub-categorii. Din aceasta categorie fac parte:, FIFA, NFS Most Wanted, Apache Air Assault sau Hawx 2 .

     Ultima categorie desemneaza jocurile complexe in a caror componenta intra mai multe tipuri de jocuri, astfel de jocuri fiind din ce in ce mai multe ca numar. Genul hibrid reprezinta o categorie de jocuri ce combina elemente din mai multe genuri principale, de exemplu: The Sims 3 (RTS-City building) sau Spyro Dawn Of The Dragon (RPG-RTS).

     Cu speranta ca am reusit si de aceasta data sa va mentinem atentia captata, va intampinam si saptamana viitoare cu un nou topic si pana atunci va asteptam cu drag la ARKADYA sa incercati jocuri din toate categoriile enumerate mai sus!                                             ARKADYA ... PETRECEREA TA PERFECTA !


Arhiva articole

PlayStation VITA

GRAND THEFT AUTO V (GTA 5)

JOCURILE VIDEO...o forma de distractie si relaxare

LASER TAG...mai mult decat un joc

XBOX ONE ... consola de jocuri a viitorului

Miscare cu jocuri pe console

Topul Jocurilor 2013

Lumea Jocurilor

Fifa 2014

Istoria Consolelor

Just Dance 2014

Beneficiile jocurilor pe console